recept na švestkovou omáčku
po několika pochvalách od manžílka ( a on s nima šetří ) a několika prosbách o recept - zveřejňuji svojí švestkovou omáčku:
suroviny:
200 g švestkových povidel
300 ml vody
250 ml sladké smetany
mletá skořice
mletý hřebíček
30 g hladká mouka
lžička másla
cukr, rum a sušené švestky dle chuti
postup:
Do hrnce dáme švestková povidla, zalijeme vodou, přidáme špetku mleté skořice, mletý hřebíček, trochu osladíme a povidla rozvaříme. Kdo má rád v omáčce kousky švestek přidá i trochu pokrájených sušených švestek . Sladkou smetanu rozmícháme s hladkou moukou, přilijeme do rozvařených povidel a znovu krátce povaříme. Nakonec omáčku zjemníme čerstvým máslem a dochutíme kapkou rumu ( kdo má rád ). Podáváme nejlépe s pečenou zvěřinou ( odblaněnou, prošpikovanou, peč. s divokým kořením ) a knedlíkem.