recept na švestkovou omáčku

21.02.2012 17:34

po několika pochvalách od manžílka ( a on s nima šetří ) a několika prosbách o recept - zveřejňuji svojí švestkovou omáčku:

suroviny:

200 g švestkových povidel

300 ml vody

250 ml sladké smetany

mletá skořice

mletý hřebíček

30 g hladká mouka

lžička másla

cukr, rum a sušené švestky dle chuti

postup:

Do hrnce dáme švestková povidla, zalijeme vodou, přidáme špetku mleté skořice, mletý hřebíček, trochu osladíme a povidla rozvaříme. Kdo má rád v omáčce kousky švestek přidá i trochu pokrájených sušených švestek . Sladkou smetanu rozmícháme s hladkou moukou, přilijeme do rozvařených povidel a znovu krátce povaříme. Nakonec omáčku zjemníme čerstvým máslem a dochutíme kapkou rumu ( kdo má rád ). Podáváme nejlépe s pečenou zvěřinou ( odblaněnou, prošpikovanou, peč. s divokým kořením ) a knedlíkem.